Yhdistys

Yhdistyksen perustaminen

Ikaalisten kuvataideyhdistys on perustava kokous pidettiin  4.4.1979 Ikaalisten kirjastossa, jolloin yhdistys nimettiin Ikaalisten kuvataidekerhoksi.

Yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Antti Ylistalo ja hallituksen jäseninä toimivat seuraavat henkilöt: Reino Lahtinen (sihteeri), Tuula Eränen, Touko Rahnasto, Hilkka Rantapuu ja Liisa Törmä.

Yhdistys rekisteröitiin vuonna 1982 ja yhdistyksen nimi muutettiin Ikaalisten kuvataideyhdistykseksi. Sääntömuutoksessa 18.10.2013 nimi muuttui ja on nyt Taika Ikaalisten taideyhdistys ry.

Yhdistyksen toimintaperiaatteet
  1. kuvataiteen ammattilaisten, harrastajien ja ystävien yhteensaattaminen
  2. yhdessä harrastaminen ja oppiminen
  3. yhteistyö mm. Ikaalisten kaupungin kulttuuritoimen, eri yhdistysten ja järjestöjen kanssa
  4. kuvataiteen aseman ja visuaalisen ilmeen vaaliminen Ikaalisissa
  5. taidenäyttelykulttuurin kehittäminen
  6. valtakunnallisen ja kansainvälisen taide-elämän seuraaminen
  7. taideretket- ja tapaamiset, kurssit ja erilaiset tapahtumat
  8. lasten ja nuorten taidekasvatuksen tukeminen paikallisesti
Näyttelyt
Näyttelypaikkoina ovat toimineet Ikaalisten kaupungissa eri tilat: Kauppakeskus Kompin näyttelytila, Rahkolan sivurakennus,  Ikaalisten kirjasto, Kylpylän kartanorakennus ja Villa Wegelius, Osuuspankin ja Säästöpankin ikkunat ja muut satunnaisesti vuokratut tilat. Vime vuosina yhdistys on järjestänyt pääosan näyttelyistään Galleria Kehysmarkun tiloissa Ikaalisten Wanhassa kauppalassa.

Vierailunäyttelyitä on pidetty myös lähikunnissa mm. Parkanossa, Vammalassa ja Kankaanpäässä. Vuonna 2008 yhdistys vei kaksi näyttelyään Kihniön kirjastoon: Talvinäyttelyn Vielä ehtii ja näyttelynsä Tuulahdus Ranskasta jossa oli esillä maalauksia, piirroksia, ja valokuvia syyskuulla 2007 Ranskaan suuntautuneelta Mechersin maalausmatkalta.

Samoin kuvataideyhdistys on kutsunut vierailevia näyttelyitä Ikaalisiin sekä lähikunnista että vähän kauempaakin.

Taidematkoja on järjestetty vuosittain taidemuseoihin ja -keskuksiin pääasiassa eri puolelle kotimaata.
Kuvataideyhdistys on pitänyt yllä toimintaa myös Ikaalisten ulkomaisten ystävyyskaupunkien Ljusdalin (Ruotsi), Palamusen (Viro) ja Staden (Saksa) taide-elinten kanssa. Uusi yhteistyökumppani on Meschersin kaupunki Ranskassa.

Taidepuoti

Lähes jokakesäiseksi perinteeksi on tullut taidepuoti, jossa yhdistyksen jäsenet ovat voineet myydä taidettaan: postikortteja, tauluja, veistoksia ym. Vuokratiloissa puoti on ollut avoinna muutaman viikon ajan ajoittuen yleensä kesä- heinäkuun vaihteeseen ja puodin valvonta on usein hoidettu talkoilla. Viime vuosina taidepuoti on toiminut Sata Häme soi- tapahtumassa nimellä Valkoisen ruusun taideteltta.

Julkaisut ja kilpailut
Yhdistys on painattanut kortteja ja kalenterin sekä järjestänyt arpajaisia ja taidekilpailuja.
Mm. vuonna 1997 järjestettiin suuri Pictura- taidetapahtuma, johon kilpailun avulla valittiin juliste ja Ikaalisten liikuntahallille toteutettava seinämaalaus. Vuonna 2008 yhdistys julkaisi kirjasen 150 v taiteilijaelämää.

Yhteistyö
Yhteistyössä yhdistys on sekä Ikaalisten kulttuuritoimen että kansalaisopiston kanssa.
Kansalaisopistolle kuuluvat Pikku-Silkin työtilat antoivat oivan mahdollisuuden järjestää jäsenille kursseja ja näyttelyitä sekä vuokrata ajoittain grafiikan tarpeistoa. Viime vuosina Taikan käytössä on ollut tila Punaiselta koululta, mutta tilaa on pystytty mm. remontin takia hyödyntämään lähinnä säilytystilana.

Kurssit
Osana yhdistyksen toimintaan ovat kuuluneet myös taidekurssit. Vuosien ajan erilaiset tekniikat ovat tulleet tutuiksi sekä yhdistyksen jäsenille että muille ikaalislaisille. Kurssien tarjonta on ollut monipuolista: akvarelli-, elävänmallin piirustus-, grafiikan- ja öljyvärimaalauskurssit, lasten- ja nuorten taideleirit sekä piirustusillat. Viime vuosina perinteeksi on muodostunut kesän maalauskurssi vaihtuvin teemoin ja opettajin.

Matkat
Vuonna 2007 toteutettiin maalausmatka Ranskaan Meschersin kaupunkiin ja vuonna 2008 muutamat yhdistyksen jäsenistä osallistuivat Parkanon ja Kihniön taidekerholaisten järjestämälle Ahvenanmaalle suuntautuneelle maalausmatkalle.